Deense onderzoekers zoeken samen met zaadfirma DLF naar een grassoort die beter verteerbaar is voor koeien zodat de dieren minder methaan uitstoten. Alleen al in Denemarken kan het supergras 33.6000 ton broeikasgas uitsparen, citeert De Morgen hoofdonderzoeker Torben Asp van de Universiteit van Aarhus. In de krant wordt de vergelijking gemaakt met ons eigen eten. Gekookte groenten happen makkelijker weg dan rauwkost. De energie die de koe overhoudt dankzij het beter verteerbare gras, kan ze in melkproductie steken.
Een belangrijk deel van de broeikasgasuitstoot van de landbouw is terug te voeren op de methaanuitstoot van rundvee. De zoektocht naar beter verteerbaar voeder is al even bezig. De krant De Morgen geeft nu ruchtbaarheid aan baanbrekend Deens onderzoek. Wetenschappers van de Universiteit van Aarhus werken samen met veredelaars van zaadfirma DLF aan een speciaal soort gras dat de koeien makkelijker kunnen verteren waardoor ze minder gassen produceren. “Door de DNA-structuur van gras te veranderen, hebben we een soort ontwikkeld die minder ‘stijf’ is dan de bestaande grassen. De koeien krijgen zo een makkelijker te verteren dieet”, zegt hoofdonderzoeker Torben Asp.
Voor extra uitleg ging de krant te rade bij Ronald Zom, die aan de Universiteit Wageningen onderzoek doet naar het voeder van herkauwers. “Koeien werken enorme hoeveelheden gras weg en zijn daarmee een soort wandelende oprisping. Een koe in de wei vreet tot wel 120 kilo per dag. Al dat gras fermenteert in de pens en daardoor komen allerlei gassen vrij. Dagelijks stoot een koe alleen al 500 liter methaan uit, voornamelijk aan de voorkant. Het loont dus om manieren te vinden om de spijsvertering bij koeien te verbeteren.”
Zaadbedrijf DLF wil de grassoort commercialiseren en hoopt over zeven of acht jaar de stap naar massaproductie van het zaaizaad te kunnen zetten. Door gebruik te maken van DNA-technologie zal het veredelingsproces sneller verlopen dan met de tradtionele methode die staat of valt met tijdrovende veldproeven. Het project krijgt financiële steun van de Deense overheid. Landbouwminister Esben Lunde Larsen ziet veel potentieel in het klimaatvriendelijke gras. De tegenstelling tussen klimaat en groei van de landbouwproductie kan hiermee opgeheven worden, meent hij.

Bron: De Morgen / The Independent / Berlingske

Traduire » Translate »
Wil je de nieuwsbrieven lezen in de toekomst?
We respecteren uw privacy!
Indien u reeds onze nieuwsbrief ontving,
krijgt u geen verder bericht.