Copa-Cogeca meldt op 21 juli 2022 dat de Europese Commissie “een beslissing heeft genomen waar de landbouwgemeenschap reikhalzend naar uitkijkt”. Naar aanleiding van haar voorstel zal de Europese Commissie de douanerechten tijdelijk (tussen 5,5 en 6,5%) voor ureum en watervrije ammoniak, met uitzondering van producten uit Rusland en Wit-Rusland, tot eind 2024 schorsen. Beide producten worden gebruikt voor de vervaardiging van stikstofmeststoffen. De EU schat dat de opschorting van deze tarieven zal leiden tot een verlies van 15 miljoen euro per jaar. Het hoofddoel is verzadigbaarheid en diversificatie van het aanbod, met uitsluiting van Rusland, dat een belangrijke leverancier van Europa is (tweede). Bovendien moet deze maatregel volgens de Commissie bijdragen “aan het verlagen van de kosten van MESTPRODUCENTEN EN LANDBOUWERS IN DE EU.”

Het voorstel is nu ter goedkeuring aan de lidstaten.

Traduire » Translate »
Wil je de nieuwsbrieven lezen in de toekomst?
We respecteren uw privacy!
Indien u reeds onze nieuwsbrief ontving,
krijgt u geen verder bericht.